Moist Chocolate Cake

Bahan-bahan ( loyang saiz 8inci )

  • 300gm mentega
  • 2 1/2 cwn gula
  • 5 biji telur (grade A)
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 cwn serbuk koko (ayak dgn tepung gandum)
  • 1 cwn bancuhan susu tepung/ susu pekat manis
  • 1 sdk baking powder
  • 1 sdb chocolate emulco

Cara-cara

  1. Putar mentega dan gula dalam 1 bekas. Putar dgn mixer sampai kembang/putih.
  2. Masukkan telur dalam adunan mentega. Putar lagi.
  3. Masukkan adunan tepung gandum dan serbuk koko, dan selang-seli dgn bancuhan air susu tepung/susu pekat. Masukkan sikit2. Masukkan baking powder. Putar sampai sebati.
  4. Akhir sekali, masukkan chocolate emulco. Putar lagi.
  5. Masukkan adunan kek ke dalam loyang yang dah disapukan dgn mentega/ dilapikkan dgn baking paper. Bakar kek dalam oven selama 45 min, 170'C.
  6. Bila kek dah siap, hiaskan dgn ganache. Untuk ganache, guna 100gm whipping cream dan 250 dark chocolate/cooking chocolate. Panaskan whipping cream guna kaedah daoble boiler dan masukkan coklat. Tuangkan atas kek.
     
    Sumber: JihaShafie@myresipi.com

Comments