Harini nak berkongsi resipi carrot walnut yang sangat sedap ni.
BAHAN-BAHAN:
• 125g mentega
• 150g gula
• 2 biji telur
• 150g tepung
• 1 st baking powder
• 1/4 st garam
• ¼ st soda bikarbonat
• Secubit serbuk kayu manis
• 150g carrot parut
• 50g walnut cincang
CARA:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang
2. Masukkan telur satu demi satu dan pukul lagi.
3. Masukkan bahan-bahan kering iaitu tepung, baking powder, garam, soda bikarbonat dan serbuk kayu
manis.
4. Akhir sekali, masukkan carrot dan walnut.
5. Bakar pada suhu 180oC selama 40 minit atau hingga masak. (mengikut jenis oven masing-masing)
TOPPING:
250g cream cheese
250g fresh cream
* Pukul cream chese 2-3 minit. Ketepikan.
* Pukul fresh cream hingga kembang/soft peak.
* Campurkan kedua-dua bahan tersebut. Pukul sekejap dan bolehlah dihias atas kek.
BAHAN-BAHAN:
• 125g mentega
• 150g gula
• 2 biji telur
• 150g tepung
• 1 st baking powder
• 1/4 st garam
• ¼ st soda bikarbonat
• Secubit serbuk kayu manis
• 150g carrot parut
• 50g walnut cincang
CARA:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang
2. Masukkan telur satu demi satu dan pukul lagi.
3. Masukkan bahan-bahan kering iaitu tepung, baking powder, garam, soda bikarbonat dan serbuk kayu
manis.
4. Akhir sekali, masukkan carrot dan walnut.
5. Bakar pada suhu 180oC selama 40 minit atau hingga masak. (mengikut jenis oven masing-masing)
TOPPING:
250g cream cheese
250g fresh cream
* Pukul cream chese 2-3 minit. Ketepikan.
* Pukul fresh cream hingga kembang/soft peak.
* Campurkan kedua-dua bahan tersebut. Pukul sekejap dan bolehlah dihias atas kek.
Comments
Post a Comment
:)