BAHAN:
Puding
1 tin susu cair
1 tin tepung kastard
3/4 tin gula
4 tin air
1 tin buah-buahan koktail
1 tin susu cair
1 tin tepung kastard
3/4 tin gula
4 tin air
1 tin buah-buahan koktail
Kuah
2 tin susu cair
1/2 susu pekat
1/2 tin air
2 tin susu cair
1/2 susu pekat
1/2 tin air
CARA:
Puding
Campurkan semua bahan kecuali buah-buahan koktail. Kacau hingga larut. Panaskan atas api perlahan, kacau hingga pekat dan berkilat.
Masukkan dalam bekas kecil atau loyang. Biarkan puding sejuk dan tabur buah-buah koktail.
Kuah:
Campur semua bahan. Panaskan kejap atas api. Tak perlu hingga mendidih. Tutup api. Biar susu suam sebelum tuang atas puding tadi. Siap!
Campur semua bahan. Panaskan kejap atas api. Tak perlu hingga mendidih. Tutup api. Biar susu suam sebelum tuang atas puding tadi. Siap!
Simpan dalam peti ais semalaman. Sedap makan sejuk².
Nota:
Sukatan gula dan susu pekat ikut citarasa masing². Saya tak suka manis sangat sebab dah campur dengan manis buah-buah.
Sukatan gula dan susu pekat ikut citarasa masing². Saya tak suka manis sangat sebab dah campur dengan manis buah-buah.
Boleh guna buah² segar juga. Kalau nak naikkan warna bagi nampak ceria, boleh letak buah strawberry. Ikut kreativiti masing². Selamat mencuba! 😘
Resipi juga boleh didapati di:
www.facebook.com/afidabakery
www.instagram.com/afidabakery
Comments
Post a Comment
:)