Puding Kastad Susu


BAHAN:

Puding
1 tin susu cair
1 tin tepung kastard
3/4 tin gula
4 tin air
1 tin buah-buahan koktail

Kuah
2 tin susu cair
1/2 susu pekat
1/2 tin air

CARA:

Puding
Campurkan semua bahan kecuali buah-buahan koktail. Kacau hingga larut. Panaskan atas api perlahan, kacau hingga pekat dan berkilat.
Masukkan dalam bekas kecil atau loyang. Biarkan puding sejuk dan tabur buah-buah koktail.

Kuah:
Campur semua bahan. Panaskan kejap atas api. Tak perlu hingga mendidih. Tutup api. Biar susu suam sebelum tuang atas puding tadi. Siap!
Simpan dalam peti ais semalaman. Sedap makan sejuk².










Nota:
Sukatan gula dan susu pekat ikut citarasa masing². Saya tak suka manis sangat sebab dah campur dengan manis buah-buah.

Boleh guna buah² segar juga. Kalau nak naikkan warna bagi nampak ceria, boleh letak buah strawberry. Ikut kreativiti masing². Selamat mencuba! 😘


Resipi juga boleh didapati di:

www.facebook.com/afidabakery 

www.instagram.com/afidabakery 

Comments